Realiti Yang Terlupakan (VI)

Januari 26, 2009

Manusia lahir ke dunia bertemankan nafsu. Berlalunya masa, manusia mengembangkan paradigmanya berbekalkan potensi akal yang dianugerahkan kepadanya; tidak kepada haiwan mahupun malaikat. Justeru, baligh menjadi titik tolak kepada pentas pertanggungjawaban yang menguji imbangan nafsu dan akal manusia.

Tiadalah pelan struktur imbangan yang lebih lengkap dan tinggi nilainya selain yang terkandung di dalam kalimah-kalimah Ilahi dan anjuran-anjuran ar-Rasul. Ia panduan di masa sukar mahupun senang, lelah mahupun ghairah, gelap mahupun cerah.

Al-Quran dan As-Sunnah memberikan kepada manusia gambaran besar akan hakikat penciptaan alam dan manusia itu sendiri. Keduanya membantu manusia membentuk imej yang tidak tergambarkan oleh pandangan dunia yang sempit dan statik. Keduanya bergabung lantas menunjuki manusia akan hakikat alam al-wujud yang terpapar di lensa retina mahupun iman.

Alangkah ruginya manusia apabila mereka mengabaikan al-Quran dan as-Sunnah, menyisihkan keduanya daripada hidup mereka yang dirasakan cukup lengkap berbekalkan timbunan kalam ilmu sains, ilham manusiawi, dan imaginasi-imaginasi. Tidakkah manusia itu sedar tindakannya itu umpama membiarkan sebiji telur terbiar tanpa cengkerangnya, umpama seorang perajurit memilih tombak berbanding M-16. Bukankah itu satu kerugian yang jelas dan ternyata keanak-anakan sifatnya?

Ternyata kecenderungan manusia memilih jalan keanak-anakan telah menyebabkan kerugian kepada dirinya sendiri dan dunia seluruhnya. Menyisihkan al-Quran dan as-Sunnah tidak hanya merugikan muslim malah alam sejagat kerana Islam itu adalah rahmat buat sekelian alam. Namun, janji Allah itu benar dan seharusnya akan muncul segolongan manusia yang sedia beriltizam dengan syariatnya sebagai pengganti manusia-manusia yang berpuas-hati untuk terus leka lena dibuai igauan jiwa keanakan-anakan mereka.

“Hidup itu kelana mencari Tuhan

Lalu dibekal Taurah dan Injil

Sayang ditukar diubah ikut igau dan ghairah

Quran anugerah buat diri iltizam berserah

Pengubat barah parah berdarah

Resepi hidup lebih berarah”

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: